Gwind 1: Nezabiješ? (Artis Omnis, 2020)

Buď zabiješ, alebo zomrieš!
Študentka Anna stojí pred životným rozhodnutím. Potom, čo sa náhle a nedobrovoľne ocitne v cudzom svete, jej doterajší život sa prevráti naruby. Ak chce prežiť, musí sa prispôsobiť – v Spoločenstve vrahov, ktoré ju zajalo, iná možnosť nie je. Kým v Morane sa vďaka intrigám a mágii hlásia o slovo obávaní Čierni mágovia, Anna sa musí rozhodnúť, či chytí do rúk zbraň. Je pripravená prežiť vo svete, kde vládne sila meča a mágie?
Po siedmich rokoch prichádza nové, autorsky prepracované vydanie obľúbeného fantasy románu pre mladých, v ktorom nechýba napätie ani láska.

O tom, čo všetko je nové som písala v iných článkoch, napríklad “Ten istý, a predsa iný príbeh” a odpovedala som aj na pár otázok.

Knihu zoženiete v rôznych kníhkupectvách v papierovej verzii (len hardback) a v elektronickej verzii. Stačí si vybrať: Martinus, Gorila, Panta Rhei, Funtastic a istotne aj v iných.

Anna (= Gwind, čo znamená Cudzinka), dostala celkom nové, prepracované vydanie prvej časti svojho príbehu – trilógie Gwind s poditulom Nezabiješ?, ktoré vydalo vydavateľstvo Artis Omnis.

Prvých 40 strán si môžete zdarma prečítať priamo na mojej stránke.

Na Fantasy knihy o nej napísali (hodnotenie 9/10):

Gwind ma úprimne prekvapila. Pustil som sa do nej v čase, keď som písal vlastnú YA knihu, a myšlienky mi lietali kade-tade. Spočiatku ma teda nenadchla, aj keď má rýchly nástup a moju obľúbenú tému – presun do iného sveta. Je pravda, že tempo postupne klesá, ale za to som sa dozvedal čoraz viac zaujímavých informácií a detailov. Napokon ma príbeh pevne uchopil a nie, a nie ho striasť. Teraz mi nezostáva nič iné, iba netrpezlivo čakať na pokračovanie.

Kým som sa dostal do záverečnej tretiny Anninej púte, úplne si ma získala. Ale nielen ona. To isté platí aj o hlavnej záporáčke a vlastne o väčšine postáv. Každá má svoju minulosť, motiváciu, emócie, osobnosť. A tým či oným spôsobom posúvajú Annu vpred. Je toho málo, čo by sa dalo vytknúť. Opisy majú tú správnu mieru a dĺžku. Vizualizovať si scény je jednoduché. Čitateľa kniha núti zapojiť všetky zmysly.

Najviac ma potešili skutočné súboje s mečom, kde autorka využila svoje znalosti medicíny, ale očividne aj šermiarstva. Nie sú prehnane dlhé, „hollywoodske“, držia sa pri zemi a rýchlo sa končia. Nechýba im dynamika a každé slovo som hltal.

Bloggerka Neliss o nej napísala (hodnotenie 4*/5):

“Ak teda máte náladu na poriadnu akčnú jazdu s fantasy príchuťou, ktorá zároveň nastolí niekoľko fascinujúcich otázok, túto knihu vám vrelo odporúčam. Ja som si čítanie užila a dávam jej 4*/5.”

Bloggerka Maťa (@stracie.hniezdo) o nej napísala na svojom Instagrame (hodnotenie 4*/5):

“Kniha bola dobrá a má dosť veľký potenciál. V istých smeroch by mohla konkurovať fantasy knihám zo zahraničnej scény – takže sa nemusíte obávať takého slovenského nádychu a (chvalabohu) divných strojených dialógov, ktoré sa často v slovenskej literatúre vyskytujú.”

Knihu zoženiete v rôznych kníhkupectvách v papierovej verzii (len hardback) a v elektronickej verzii. Stačí si vybrať: Martinus, Gorila, Panta Rhei, Funtastic

Budem rada, ak mi dáte vedieť, ako sa vám páči. 🙂