Od elixírov po lieky

Keď sa ponoríme do histórie medicíny a farmácie, zrazu sa dokážeme pozrieť na súčasné lieky úplne iným pohľadom a uznaním. Možno lepšie oceníme, akou cestou si dnes musia prejsť od nápadu až po recept. Možno ľahšie rozpoznáme šarlatánov, ktorí sa nám snažia predať ničím nepodložené nafúknuté sľuby.

Kniha vás prevedie od antického Grécka cez stredovek, novovek, hrozivé príbehy zo začiatku 20. storočia až po súčasné pravidlá, ktoré platia pre lieky. Jej cieľom nie je obsiahnuť túto komplexnú, medziodborovú tému do hĺbky. Určite by sa dalo povedať aj viac, než sa píše na nasledujúcich stránkach. Napríklad by sa dali spomenúť praveké nálezy, priblížiť históriu iných starovekých kultúr, viac sa povenovať jednotlivým storočiam, vysvetliť detaily o ceste liekov do lekárne, ich kontrolovaní či hodnotení ich bezpečnosti, kategorizovaní, preplácaní, o ich predpisovaní, vydávaní… To už by však vznikla hrubočizná učebnica, po ktorej by zrejme siahol iba málokto. Presne to som nechcela.

Túto knihu som zostavila najmä s myšlienkou na ľudí, ktorí sa medicíne či farmácii nevenujú a ktorí sa chcú zorientovať v mori užitočných aj neužitočných informácií a dezinformácií týkajúcich sa nielen skutočne liečivých, ale aj „čarodejných“ prípravkov. Verím však, že zároveň poskytne zaujímavé čítanie všetkým, ktorí sa radi dozvedajú nové veci.

Kniha opisuje príbeh o tom, ako sme sa prepracovali od liečebných postupov antického Grécka až po moderné prípravky. Ten je plný fascinujúcich kontrastov. Kniha Od Elixírov po lieky je nabitá zaujímavými a užitočnými informáciami. Ponúka prehľad dôležitých míľnikov medicíny a farmácie, ale aj kurióznych postupov liečby či receptov dávnych odvarov a mastičiek. Zároveň priamo zo zákulisia farmaceutického priemyslu predstaví vývoj liekov, opíše, aké hrozivé kauzy spojené s výskumom ľudstvo zažilo, a vysvetlí aj nástrahy novodobých elixírov dnešných šarlatánov.

Kniha vyšla 26. októbra a dá sa kúpiť v rôznych kníhkupectvách. Napríklad:

V Martinuse: https://www.martinus.sk/?uItem=2220315

V Buxe: https://www.bux.sk/knihy/744417-od-elixirov-po-lieky.html

V Littere: https://www.littera.sk/kniha/204956

E-book je už dostupný tiež.