Gwind 2: Sama za seba (Artis Omnis, 2021)

Anna už takmer rok žije vo svete, kde smrť, mágia a krv na čepeli meča sú na dennom poriadku. Už takmer rok je z nej Cudzinka − Gwind. V pokračovaní príbehu ju čaká vojna proti Čiernym mágom, zúfalý útek, samota, nebezpečenstvo a ťažké rozhodnutia. Gwind sa ocitá uprostred zápasu, v ktorom musí bojovať sama za seba. Jej inakosť priťahuje neželanú pozornosť kráľových ľudí aj Čiernych mágov. Nájde svoj domov skôr než oni ju?

Priame pokračovanie knihy Gwind 1 – Nezabiješ?, v ktorej sa študentka Anna zrazu ocitla v čudnom fantasy svete. Trilógia sleduje prerod vystrašenej dievčiny na skutočnú hrdinku krutého sveta. Ako sa bude Anne, teda Gwind, dariť?

Prečítajte si v druhej časti – Gwind 2 – Sama za seba. Knihu zoženiete v mnohých kníhkupectvách, ceny sa rôznia, dostupnosť tiež, ale som si istá, že si nájdete to svoje.

Majú ju napríklad v Martinuse, PantaRhei, preskoly, Bux, Gorila

Nie vždy ju môžu mať priamo na predani, no v skladoch ešte sú nejaké tie kusy, tak neváhaj a objednávaj.

Recenzie a názory čitateľov sú zväčša pochvalné.

Napríklad spisovateľka Natalie Fox napísala:

Prvá kniha si ma získala hneď, jej príbeh, postavy… Anna alias Gwind mi bola už v prvej časti veľmi sympatická, ale teraz… akože naozaj sa zapísala do TOP 5 najobľúbenejších knižných postáv. Nepreháňam, nesrandujem.

V druhej knihe vidíte jej prerod, ktorý je veľmi pomalý, postupný, ale napokon úplne očividný. Kým v prvej knihe nevedela, kde je vlastne sever, valcovaná strachom o svoj život a drvená „Voľbou“, v druhej sa z nej postupne stáva postava, ktorá má charizmu, oplýva múdrosťou a najmä chrbtovou kosťou. Často som pri jej vnútorných monológoch premýšľala, čo naozaj urobí na ďalších stránkach. Prežívala som s ňou každé jej rozhodnutie a každý krok. Mala svoj cieľ, ale keďže sa jej ho nedarilo hneď naplniť (nechcem prezrádzať), zúfalstvo ste zažívali spolu s ňou.

Recenzentka Neliss napísala:

Už v jednotke si autorka obdivuhodne poradila s postavou z nášho sveta hodenou do cudzieho prostredia. Ani v dvojke to nie je inak. Gwind sa napriek svojim novým schopnostiam a skúsenostiam nehrnie do vojny za krajinu, ktorá ani nie je jej a naďalej rieši množstvo vnútorných konfliktov. Naozaj nie je ťažké obľúbiť si ju. Zároveň stále platí, že ostatné postavy čitateľ spoznáva menej a pravdepodobne ich bude skôr nezainteresovane pozorovať. Ešteže takéto pozorovanie jasne ukáže, že tu majú všetky postavy komplexnú osobnosť i motiváciu. Tiež treba upozorniť prípadné romantické duše, že je Gwind tentoraz naozaj “sama za seba” a na veľkú romantiku by čakali márne.

Celkovo možno povedať, že ak vás aspoň trochu oslovila jednotka, dvojka určite stojí za prečítanie. Začať so sériou ako takou by zase mohli tí, ktorí hľadajú dobre premyslené, príjemne napísané dospelácke fantasy. 4*.

Recenzentka Michaela z profilu @na_ruzovej_policke napísala:

Gwind – cudzinka, ktorú sme mali možnosť spoznať v prvej časti mi prirástla k srdcu, a to najmä preto, že to nie je žena, ktorá by si pripúšťala čo i len možnosť vzdať sa, hoci vo svete, kde žila predtým by si mnohí povedali, že je to krehké žieňa. Vo svete, kde žije teraz sa postupne stáva Gwind čoraz silnejšou a sebavedomejšou ženou, ktorá nielen že postupne objavovala svoje limity, tie nechala ďaleko za sebou. Druhý príbeh nám ukazuje prerod Gwind z ustráchanej Anny na ženu, ktorá prešla tými najťažšími skúškami aké by možno nezvládli ani mnohí muži – bola väznená, mučená, bičovaná, slúžila v armáde, stretla sa s čiernou mágiou a teraz putuje sama svetom, v ktorom vám nikto nič nedaruje, to chce nie len veľkú dávku odhodlania, disciplíny a sebadôvery ale aj motivácie, prečo pokračovať aj keď je to niekedy na nevydržanie, a práve motivácia hrá v živote Gwind veľkú rolu, pretože sa chce vrátiť domov, teraz ešte viac ako inokedy, znova zažiť bežné veci, vrátiť sa k životu ktorý poznala a ktorý by si teraz vážila úplne inak.

Ak máte radi fantasy, určite siahnite po tomto vzrušujúcom príbehu, plnom mágie, bojov a prekvapivých momentov, pri ktorých budete mať otvorené ústa, vzhľadom na koniec z ktorého sa budem spamätávať asi ešte tak týždeň, sa neviem dočkať 3 dielu

A ak ste už dvojku prečítali a je vám málo, začítajte sa do vystrihnutých scén.