Cviklovo-čokoládový koláč
Dnes pojmem voľnú tému newslettera naozaj voľne a podelím sa s vami o recept na čokoládovo-cviklový koláč, ktorý chutí, akoby ho človek spravil z mascarpone.
Recept?! Hej, bol to jeden z nápadov niekdajšej divokej karty a ja som si povedala, že je čas dať niečo aj zvedavému jazyku a nielen mysli. Nabudúce sa vrátim k témam písania, prednášania či života vôbec.
Tento koláč pečiem rada, pretože pri ňom zašpiním málo riadu a strávim málo času. Všetko spravím v jednom mixéri.
Uvarená cvikla
Základ je veľká uvarená cvikla (300-400 gramov). Áno, cvikla. Skúste to. Dala som koláč človeku, ktorý cviklu neznáša, necítil ju tam a koláč mu veľmi chutil.
Zvyčajne ju surovú bez šúpania nakrájam na väčšie kusy a kým sa varí, môžem písať. Ošúpem ju až potom. Vtedy to ide ľahšie a je z toho menej bordelu. Ideálne ešte teplú ju hodím do mixéra. V takom prípade sa totiž nemusím zaoberať rozpúšťaním čokolády.
Čokoláda a kakao
Na čokoláde pri tomto koláči nešetrite, ide jej tam jedno balenie alebo takých 100 g. Čím vyššie percento kakaa v nej, tým lepšie. Ja tam dávam aspoň 80% (takú, ktorá mi nechutí na jedenie) a k tomu ešte prisypem aspoň tak za kopcovú lyžicu kakaa. Prípadne aj dve.
Dôležité pre cesto
Zvyšok je na to, aby sa spravilo cesto. Všetko ide do mixéra naraz, žiadne špeciálne prípravy: 3 vajcia, 150-170 g polohrubej múky, 1 kopcovitá čajová lyžička/balíček prášku do pečiva a asi 100-110 g krištáľového cukru.
Úpravy podľa chuti a konzistencie
Neskúšala som vegánsku verziu či alternatívy mlieka. Experimentovala som s rôznymi múkami, ale žiadna tam nefungovala tak dobre ako klasická biela polohrubá. Ak máte radi sladké koláče, pridajte cukru; ja vždy cukor z receptov uberám, toto už je redukované množstvo. Ak dáte sladšiu čokoládu, upravte aj cukor.
Podľa toho, koľko obsahu tuku mala čokoláda, prilejem pár lyžíc alebo deci oleja. A podľa toho, koľko tekutiny už mám v mixéri, prilejem mlieko, aby to bol mixér schopný spracovať. Väčšinou tak 1 dcl, ale toto závisí od ostatných surovín a schopností mixéra popasovať sa s hustým cestom. Cieľ je konzistencia asi ako pri bublanine. Odhadometria nadovšetko.
Nakoniec pustím mixér a čakám. Keď treba, dolejem mlieko. Ak to preženiem s mliekom, múku nedosypávam, ak vyslovene netreba. Tomuto koláču pristane, keď je v ňom menej múky.
Lesné ovocie
Hotové cesto nalejem do tortovej formy. Celý povrch potom posypem mrazenou zmesou lesného ovocia, s rozmrazovaním sa neobťažujem. Kyslé ovocie príjemne vyváži zemito-čokoládovú chuť koláča. Skúšala som to aj bez ovocia, ale nechutil tak dobre.
Používam trúbu s ventilátorom, nastavím ju na 160°C a dám tomu tak 40 minút (bez ventilátora 180°C). Ak som priliala veľa mlieka a cesto bolo riedke, pečiem dlhšie.
Špáradlo ako test nefunguje. Cesto sa bude vždy na špáradlo lepiť, koláč má totiž ostať krémový. Či je hotový, odhadujem tak, že pomykám formou a súdim podľa toho, ako sa trasie. Nezľaknite sa, že sa takmer nezdvihne.
Ku koláču kniha
Až je upečený, odporúčam nechať ho aspoň trochu vychladnúť. Horúci nie je taký dobrý. Je dosť sýty, takže začnite menšími kúskami. Aj bez chladničky vydrží niekoľko dní, v chladničke aj dlhšie. Teda, ak ho nezjete skôr.
Ku koláču odporúčam obľúbený nápoj a, samozrejme, dobrú knihu alebo budúco týždňový newsletter.
Image by Igor Tomasic from Pixabay